top of page

Den bedste spionhistorie, jeg nogensinde har læst

Updated: May 15, 2023

Hvis du vil læse én bog om spionage og spioner under den kolde krig, så læs 'Spionen og forræderen'. ”The best true spy story I have ever read”,som forfatteren John le Carré har udtalt.


Oleg Gordijevskij var under den kolde krig spion for den sovjetiske efterretningstjeneste. Han blev født i 1938, og både hans far og senere også hans storebror var ansat i KGB – det sovjetiske efterretningsvæsen, og senere bliver han uddannet på en eliteskole for kommende politikere, diplomater og embedsmænd. Hans første udstationering er i Berlin samtidig med Berlin-muren opføres i 1961, og senere bliver han i to omgange udstationeret i Danmark som KGB-agent. Men opførelsen af Berlinmuren, invasionen i Tjekkoslovakiet i 1968 og de meget friere forhold i Vesten får Gordijevskij til at vende sig imod det sovjetiske system. Både den danske og britiske efterretningstjeneste har kig på ham for at hverve ham som dobbeltspion. Det mislykkes i første omgang, men Gordijevskij er ivrig badmintonspiller, og i 1974 bliver badmintonhallen i København stedet, hvor der bliver etableret kontakt. Han bliver en af den britiske efterretningsorganisation MI6’s allervigtigste kilder. Samarbejdet varer frem til 1985, hvor russerne mistænker ham for at være dobbeltagent (hvad han jo er), men i et helt utroligt spændende forløb lykkes det at få ham smuglet ud af Sovjetunionen.

De oplysninger, som Gordijevskij forsyner englænderne og senere også CIA med, får afgørende betydning for den politiske udvikling under den kolde krig, fordi Gordijevskij på dette tidspunkt er en højt rangerende KGB-agent med adgang til vigtige informationer. I et tilfælde fortæller han de vestlige ledere, at den sovjetiske ledelse i begyndelsen af 1980’erne for alvor troede, at man i Vesten kunne overveje et nukleart overraskelsesangreb, hvorfor man i Moskva forberedte sig på at komme sådan et angreb i forkøbet med et atomangreb på Vesten. Takket være Gordijevskij nedtonede både Storbritannien og USA den voldsomme retorik og var dermed med til at berolige den sovjetiske ledelse om, at Vesten IKKE var på vej til at angribe.

Den daværende premierminister i Storbritannien Margaret Thatcher brugte i flere omgange oplysninger fra Gordijevskij til at mindske spændingerne mellem Øst og Vest, og forfatteren skriver derfor helt rigtigt: “The pantheon of world-changing spies is small and select and Oleg Gordievsky is in it.”

Forfatteren Ben Macintyre er en erfaren skribent. Han er journalist på The Times, og han har skrevet efterhånden mange bøger om spioner og agenter fra både Anden Verdenskrig og Den Kolde Krig. Nogle af dem vil du kunne finde her på bloggen.

For at skive denne bog har Macintyre over tre år interviewet Oleg Gordijevskij mere end 20 gange, og han har mere end 100 timers samtale på bånd. Hvortil kommer interviews med britiske, danske og russiske efterretningsofficerer foruden studiet af skriftlige kilder og andet materiale. Mindst lige så vigtigt er det, at Ben Macintyre formår at skrive og organisere stoffet på en så spændende og interessant måde, at man uvilkårligt blive draget ind i historien – og må fortsætte med at læse til sidste side.

------------

Ben Macintyre: Spionen og forræderen – Den utrolige historie om den største koldkrigsspion i Danmark. (2020)

The Spy and The Traitor. The Greatest Espionage History of the Cold War. (2019)

Comments


bottom of page