top of page
Ulrik G.

Den utrolige historie om en sønderjyde som tysk soldat i Afrika

Updated: May 15, 2023


Nis Kock blev født i 1892 i Sønderjylland, som frem til 1920 var en del af Tyskland. Han blev én af de mange sønderjyder, der måtte kæmpe på den tyske side under Første Verdenskrig.


Men hans historie blev noget helt særligt, for sammen med andre danskere blev han udvalgt til at bemande et tysk skib, som skulle sejle gennem den engelske blokade med forsyninger til de tyske tropper i Østafrika. Skibet blev kamufleret som et dansk skib og alle sømændene blev udstyret med dansk identitet, og trods storme og engelske krigsskibe lykkes det skibet med Nis Kock om bord at nå frem til Tysk Østafrika (i dag Tanzania).


Men ved ankomsten til Afrika bliver skibet skudt i smadder af den engelske marine, og i tre-et-halvt år bliver Nis Kock en del af de tyske styrker, der med stort held – og meget store ofre – holder over 120.000 britiske styrker beskæftiget i krigens sidste år. De tyske tropper og Nis Kock må rejse fra sted til sted under utrolig barske vilkår med sult, sygdomme og ustandselige kampe med de britiske forfølgere – og rejse hedder ’safari’ på det lokale sprog. Endelig slutter krigen i 1918, og en meget afkræftet og syg Nis Kock må igennem flere fangelejre inden han kan vende tilbage til sin kone og barn, og samtidig opleve, at hans landsdel i 1920 bliver en del af Danmark. Nis Kock dør i 1965, og allerede i 1937 bliver Nis Kocks historie fortalt af Christen P. Christensen i bogen ”Sønderjyder forsvarer Østafrika”.


Tom Buk-Swienty er en af de bedste non-fiction-forfattere i dagens Danmark med skelsættende værker om bl.a. krigen i 1964 ”Slagtebænk Dybbøl” og ”Dommedag Als” på sin forfatterliste. Med udnyttelse af sit store talent for at fortælle en spændende historie og med grundige studier af kilder og materiale formår Tom Buk-Swienty også i denne bog at grave en del af historien frem og gøre den nærværende og levende. Hvem vidste noget om den forfærdelige del af Første Verdenskrig, der også kom til at koste mellem 300.000 og 700.000 afrikanere livet? Sproget er let og lige-at-gå-til, og der er et væld af flotte illustrationer, som får læseren tæt på begivenhederne.


Titlen på bogen? Tom Buk-Swienty forklarede den i en mail til mig: ”Titlen ... Det er en fast vending måske fra det anglo-saksiske at sige for eksempel – "det var en ferie fra helvede", hvis alt gik galt på den. A journey from hell. Vi har tjekket med Dansk Sprognævn, og den er god nok. Men du er ikke den eneste, der har studset over titlen. Det er lidt pudsigt; for mange lyder den helt mundret, men for en del overrasker den.”


Ved udgivelsen fik bogen meget flot omtale og mange gode anmeldelser på nær én: Historikeren og journalisten Bent Blüdnikow i Berlingske gav den kun to ud af seks stjerner, fordi der mangler god dokumentation for dele af Nis Kocks historie: ”Kan vi tro på gendigtningen efter Nis Kocks egne papirer, som ikke eksisterer mere? Var han virkelig et sympatisk menneske, der havde modvilje mod at stjæle de lokales mad? Udnyttede han ikke de lokale kvinder? Var han virkelig ikke voldelig mod de sorte bærere?” (Berlingske 13. september 2022)


Læs bogen – og afgør, hvem der har ret.

-------------

Tom Buk-Swienty – Safari fra helvede. (2022)






bottom of page