top of page
Ulrik G.

En utrolig historie fra 1700-tallet om søkrig, forlis og mytteri – fortalt af en mester



” The Wager is one of the finest nonfiction books I’ve ever read. I can only offer the highest praise a writer can give: endless envy, as deep and salty as the sea.”

The Guardian 30.04.23.


Den britiske regering besluttede omkring 1740 at sende syv flådefartøjer af sted for at erobre spanske skibe, der var på vej hjem fra kolonierne belæsset med rigdomme – først og fremmest sølv. Men det gik grueligt galt! På vej syd om Sydamerika ved Kap Horn bliver flåden splittet ad, og et af skibene ”The Wager” forliser på en lille ugæstfri ø ud for det sydlige Chile.


Inden forliset har skibene været udsat for en tyfusepidemi og ved forliset er hele besætningen på The Wager stærkt reduceret og afkræftet af skørbug. Men på den lille ø, der i dag hedder Isla Wager, er sulten det værste. Officererne og mandskabet, der tæller 145 mand efter forliset, udtæres langsomt. Disciplinen bryder sammen, og i et forsøg på at opretholde sin autoritet skyder og dræber kaptajnen en matros på tæt hold for en mindre forseelse. For at overleve beslutter en stor del af mandskabet og nogle enkelte officerer at forlade øen i nogle små både. Efter utrolige anstrengelser og med store tab af menneskeliv når 30 af de oprindelige 80 søfolk frem til Brasilien, hvorfra de kan komme hjem til Storbritannien. De fortæller vidt og bredt om deres fantastiske færd og beskylder kaptajnen for inkompetence og uduelighed. Derfor kom han ikke med hjem.


Men den historie får et voldsomt modspil, da kaptajnen og nogle få loyale besætningsmedlemmer dukker op efter nogle år takket være hjælp fra nogle lokale indianere. De har en helt anden historie at fortælle om mytteri og brud på alle de regler, som gjaldt for sømænd i den engelske flåde. Straffen for mytteri er døden.


Den britiske offentlighed får historien fra begge sider, og flere af hovedpersonerne udgiver bøger om forløbet, der bliver bragt som føljetoner i datidens meget læste aviser. Men hvem har ret – og hvem skal op og hænge i en galge? Det skal en krigsret afgøre, men hvad den når frem til, skal ikke afsløres her, selvom det er ret overraskende. Overraskende er det også, at et af skibene i den lille gruppe nåede hele vejen hjem efter en jordomsejling belæsset med ædelmetal plyndret fra et spansk skib nær Philippinerne.


Takket være logbøger, dagbøger, krigsrettens dokumenter og de mange skriverier i aviser og bøger fra dengang er vi godt informeret om begivenhederne, og forfatteren David Grann giver en meget levende skildring af hele forløbet. Det er så levende, at man næsten føler, at man er med om bord på The Wager under tyfusepidemien, i kampen med stormene og mægtige bølger ved Kap Horn eller når kaptajnen og nogle få folk kryber sammen i indianernes kanoer og bliver transporteret op langs Chiles Stillehavskyst for senere at vende hjem til London til heltemodtagelse eller fordømmelse.


Forfatteren David Grann er en velkendt amerikansk nonfiction forfatter med bestsellerne ’Killers of the Flower Moon’ og ’The Lost city of Z’, og denne bog føjer sig smukt til disse succeser. Den er blandt de 13 bøger i 2023, der kan vinde The Baillie Gifford Prize for Nonfiction – den fornemste pris for nonfiction litteratur.


Måske vil bogen få et endnu større publikum, for instruktøren Martin Scorsese og skuespilleren Leonardo DiCaprio har købt filmrettighederne.


(IKKE OVERSAT)

David Grann: The Wager. A Tale of Shipwreck, Mutiny and Murder. 2023.

Comments


bottom of page