top of page

Gør ikke skade – den ærlige, dygtige hjernekirurg fortæller.

Updated: May 15, 2023


På toppen af sin karriere som en af Englands førende hjernekirurger udgav Henry Marsh i 2014 denne bog, der giver et unikt indblik i hans arbejde. Han er en stor skribent, der rummer både den tekniske, professionelle, filosofiske og menneskelige dimension. Bogen er fint oversat af Jakob Levinsen.


En hjernekirurg eller neurokirurg er en læge, der opererer folk i hjerne og rygmarv. Denne teknik er blevet udviklet indenfor de allerseneste årtier, så lægerne i dag er i stand til at afhjælpe mennesker, der har fået en tumor, en diskusprolaps eller noget andet, der påvirker de mest vitale dele af kroppen. Men det er samtidig et felt, hvor der er stor risiko for, at neurokirurgen kan komme til at skade patienter, og ”man er nødt til at lære at leve med de indimellem hæslige konsekvenser”, som han formulerer det.


Som ung ville Henry Marsh egentlig ikke være læge, og født ind i en engelsk overklassefamilie fulgte han traditionen i familien med at studere humanistiske fag, men en ulykkelig forelskelse sendte ham et helt andet sted hen. For at komme sig over forelskelsen tog han langt væk fra sit miljø og arbejdede som portør på et hospital i Nordengland, og dér fik han øjnene op for det, som han egentlig ville med sit liv. Han måtte begynde forfra med de naturvidenskabelige fag, og i sin turnusperiode fandt han sit kald som hjernelæge.


I bogen bliver man kastet lige ud i de vanskelige operationer. Vi følger ham og hele hans team, når de med mikroskop og uendelig små tolerancer prøver at fjerne en tumor i hjernen uden at beskadige de nerver, der styrer kroppens øvrige funktioner som syn, tale og bevægelse, og sammen med ham må vi vente i spænding på, om det lykkes eller ej. Mange gange lykkes det heldigvis, men han husker bedst de tilfælde, hvor det gik galt. Han er hudløst ærlig og erkender, at det var ham, der ikke gjorde det godt nok. I et tilfælde måtte hospitalet betale seks millioner pund i erstatning til en patient, hvor han ikke reagerede rigtigt på en senere tilstødt komplikation, som han blev gjort opmærksom på gennem telefonen – midt i en vanskelig situation.


Gennem bogen lærer man både patienter, kolleger, sygeplejersker og hans familie at kende. Han er en læge af den gamle skole – som han selv åbent erkender. Han beskriver også fint, hvorledes det offentlige sygehusvæsen i England er umådelig presset, mens den rige overklasse er begunstiget af et privat sygehusvæsen, der giver patienterne en helt anden behagelig og hurtig behandling. På Henry Marshs sygehus er der fx hele tiden mangel på sygesenge, hvilket betyder forlængede ventetider og urimelige pladsforhold for patienterne.


Men det er slet ikke jammer hele tiden. Tværtimod er det så opløftende at høre om den hjælp, som Henry Marsh og hans stab kan yde folk med hjerne- eller rygproblemer, og ikke mindst om de menneskelige kontakter og venskaber, der opstår undervejs. I 1990’erne er han flere gange i Ukraine og hjælper med at få etableret et meget bedre neurokirurgisk system efter det håbløse sovjetiske, der ikke på nogen måde kunne yde patienterne den rette behandling. Allerede dengang var vejen lang, og hvordan ser det mon ud i dag?


Bogen blev begejstret modtaget ved udgivelsen og fik priser og meget positive anmeldelser som fra anmelderen i The Observer: ”What a bloody splendid book”. Siden har Henry March skrevet Admissions: A life in Brain Surgery fra 2017 og And Finally: Matters of Life and Death fra 2022. Begge også meget anbefalelsesværdige, men ikke oversat til dansk – endnu.


På nettet kan man se de prisvindende dokumentarfilm om Henry Marsh Your Life in Their Hands og The English Surgeon.

-----------

Henry Marsh: Gør ikke skade – Fortællinger om livet, døden og lægekunsten. (2016)

Do No Harm: Stories of Life, Death and Brain Surgery. (2014)

Comentários


bottom of page