top of page
Ulrik G.

Hvem får succes?

Updated: Aug 6, 2023



Er det de bedste, der vinder? Er det de mest intelligente, der får de højeste udmærkelser? Er det de dygtigste, der får de bedste jobs? Svaret er faktisk nej! Det viser sig nemlig, at der er mange ting, der spiller en rolle for, om man får succes eller ej.


Malcolm Gladwell har efterhånden skrevet mange gode nonfiction-bøger, og denne falder smukt ind i rækken af bøger, som jeg uden blusel kan anbefale alle at læse. I denne bog beskriver han nogle af de vigtigste faktorer bag succes. En af de overraskende historier handler om manden bag atombomben, Robert Oppenheimer.


Robert Oppenheimer blev sat i spidsen for projektet med at bygge verdens første atombombe, og det viste han sig uhyre kvalificeret til, og det lykkedes over al forventning. Oppenheimer var meget dygtig, men også heldig. Han var født ind i en rig familie og fik alle muligheder i sin opvækst med de bedste vilkår og den bedste uddannelse. Det var dog tæt på at gå rigtig galt. Som ung blev han rasende på en af sine lærere og forsøgte at forgifte ham. Heldigvis blev det opdaget i tide, og efter langvarige forhandlinger fik han en betinget dom og krav om at gå i psykiatrisk behandling hos en kendt psykiater i London. Andre ville være endt bag tremmer i mange år. Den familiemæssige og sociale baggrund betyder meget, men tilfældigheder spiller også ind.


Det viser sig, at de bedste ishockeyspillere i Canada og USA typisk er født i årets første måneder, mens der er meget færre fra årets øvrige måneder. Hvordan kan det være? Jo, det skyldes, at ishockeyspillere – og andre sportsfolk – bliver inddelt i aldersgrupper i deres barne- og ungdomsår efter hvilket år, de er født i. Børn født i januar er næsten et år ældre end andre på samme hold, der er født i november og december, og de vil typisk være de bedste på holdet pga. aldersforskellen. De bliver udtaget til ekstra træning og kommer derfor lettere på eliteholdene, og derfor kommer Matthæus-effekten til at gælde: ”For enhver, som har, til ham skal der gives, og han skal have overflod, men den, som ikke har, fra ham skal selv det tages, som han har.” Med andre ord var de bedste de bedste pga. en tilfældighed, nemlig deres fødselstidspunkt på året.


10.000-timers-reglen.

Hvorfor bliver nogle exceptionelt dygtige indenfor et eller andet område? Det hænger ofte sammen med det, der er blevet kaldt 10.000-timers-reglen. De får på grund af deres opvækst, tilfældigheder, familiestøtte eller noget helt andet mulighed for at øve sig 10.000 timer, og så bliver de rigtig dygtige til det. Det var den lille Mozart, som sad ved flyglet i mange, mange timer. Sammen med sit talent fik han nogle helt særlige muligheder for at blive en af de dygtigste musikere og komponister.


Et mere nutidigt eksempel er Bill Gates, grundlæggeren af Microsoft, der i kraft af sin families støtte og nogle heldige omstændigheder fik mulighed for at sidde i timevis foran de første computere og arbejde med dem.


Endnu et godt eksempel er The Beatles, der i begyndelsen lignede andre rockgrupper fra England, men de fik engagement i Hamborg i begyndelsen af 1960’erne – og her spillede de i tusindvis af timer under ret udfordrende forhold. Det var afgørende, og med en pladekontrakt og den rigtige producer bragede de ind på toppen af hitlisterne i 1963 med sange som ”Please Please Me” og ”From Me To You”.


Som Robert Gladwell skriver: ”Vi lader, som om succes kun handler om individuelle egenskaber. Men intet i de historier, vi har set, bekræfter, at det er så enkelt. Tværtimod er det historier om mennesker, der fik en unik mulighed for at arbejde hårdt og greb den, og som tilfældigvis brød igennem i en tid, hvor deres ekstraordinære indsats blev belønnet af deres omgivelser og samfund. Deres succes var ikke bare en, de selv skabte. Den var et produkt af den verden og den tid, de voksede op i.”


En anden meget vigtig faktor bag succes handler om den kultur, vi vokser op i. Malcolm Gladwell fortæller veloplagt om flysikkerhed, rismarker og matematik, der hver på deres måde påvirker vores muligheder og handlinger. Men læs det selv, og bliv klogere på, hvem der vinder.

Comments


bottom of page