Mathew Walker skriver godt og ligetil, har forudsætningerne i orden og emnet er vigtigt: ”Den stærkt begrænsede søvnmængde i hele den industrialiserede verden har haft katastrofal indvirkning på vores helbred, vores forventede levealder, vores sikkerhed, vores produktivitet og på vores børns uddannelse”.
Mathew Walker kommer oprindeligt fra England, men er i dag ph.d., professor og leder af et søvnlaboratorium ved Berkeley-universitetet i Californien. Bogen er spækket med den nyeste viden om søvn og drømme, og det står lysende klart, at man skal passe på at få sin daglige søvn på 7-9 timer. Bogen er ikke selvhjælpsbog, men Mathew Walker kan alligevel ikke lade være med at komme med tolv råd om søvn, som du kan finde herunder.
Vores viden om søvn indeholder også et stort paradoks: Selv om vi bruger en tredjedel af vores liv på at sove, er den videnskabelige viden om søvn begrænset. Mathew Walker fortæller dog om sine egne og andre forskeres landvindinger de seneste år med undersøgelser af REM-søvnen (REM = Rapid Eye Movement) og den dybe non-REM-søvn. Han fortæller også om den danske forsker Maiken Nedergård, der var den første, der ved forsøg med mus fandt ud af, at der findes et særligt lymfesystem, det glymfatiske system, der går i aktion, når vi sover. Det transporterer affaldsstoffer bort fra hjernen, så vi efter søvn vågner friske og veludhvilede. Men uvidenheden om søvn er stadig stor, og hvorfor gaber vi egentlig, når vi er søvnige?
Søvnen er med til at bestemme vores velbefindende og længden af vores liv: ’jo kortere søvn, jo kortere levetid’. Men for lidt søvn er ikke kun et problem for os selv. Hvis man undersøger trafikulykker i USA, viser det sig, at der hver time bliver dræbt én person i trafikken som følge af mangel på søvn. På samme måde er det fuldstændig forrykt, at læger og sundhedspersonale er i et system, hvor de er forpligtede til at være på lange vagter ofte med stort søvnunderskud til følge. Ved utallige videnskabelige eksperimenter har søvnforskere som Mathew Walker vist, at mangel på søvn kraftigt påvirker vores fysiske, psykiske, kreative og sociale evner. Derfor bør vi indrette vores samfund på en anden måde, der giver alle mulighed for at få den søvn, der gør os raske, veloplagte, kreative og socialt velfungerende. Mathew Walker fortæller også om unge menneskers søvnrytme, som er anderledes, og hvorfor tager man i ungdomsuddannelserne ikke højde for det?
Vi drømmer, når vi sover, men hvad er drømme? Er det guddommelige inspirationer eller en bearbejdning af de traumer, som vi har oplevet, og som pioneren Sigmund Freud så levende beskrev? I den moderne søvnforskning har man fået stor hjælp af MR-scannere, der meget omhyggeligt kan registrere aktiviteterne i hjernen i vågen tilstand og i de forskellige faser af søvnen. Ved hjælp af grundige studier kan man påvise, at der er stor aktivitet i hjernen især under REM-søvnen, som er den periode, hvor vi drømmer mest intensivt. Drømmene kommer ikke udefra, men fra os selv og vores oplevelser. De siger ikke noget om fremtiden, som man troede før, og man må også forlade hele den drømmetydning, som vi kender fra Freud og psykoanalysen. Der er ikke videnskabeligt belæg for den. Men drømme er meget vigtige, og Mathew Walker kalder dem for ’natlig terapi’ eller ’lindrende balsam’.
Selv om bogen er veloplagt skrevet, kan øjnene alligevel godt begynde at falde i, mens man læser bogen. Men i modsætning til alle andre bøger, er det ikke et problem, for forfatteren skriver i indledningen, at ”… jeg kan kun føle mig umådelig smigret hvis jeg ved at du, som læser, ikke kan modstå trangen til at styrke og dermed huske hvad jeg fortæller dig, ved at falde i søvn.”
----------
Tolv råd om søvn
1. Hold dig til en fast søvnrytme. Gå i seng og stå op på samme tid hver dag.
2. Motion er godt, men ikke for sent på dagen.
3. Undgå koffein og nikotin.
4. Undgå alkohol før du går i seng.
5. Undgå større måltider og meget at drikke sent om aftenen.
6. Hvis muligt, så undgå medicin, der forsinker eller forstyrrer din søvn.
7. Undgå at tage en middagslur efter klokken tre om eftermiddagen.
8. Slap af før du går i seng.
9. Tag et varmt bad før du går i seng.
10. Mørkt soveværelse, køligt soveværelse, gadget-frit soveværelse.
11. Få dagslys på det rigtige tidspunkt i de rigtige mængder. Prøv at komme ud i naturligt dagslys mindst en halv time hver dag.
12. Lig ikke vågen i din seng længe. Hvis du ikke kan sove efter 20 minutter, så stå op og lav noget afslappende indtil du er søvnig igen.
Fra Mathew Walker: Derfor sover vi, s. 362-364, forkortet
----------
Matthew Walker: Derfor sover vi. Banebrydende ny viden om søvn og drømmes betydning. (2019)
Why We Sleep. Unlocking the Power of Sleep and Dreams. (2017)
Komentar