top of page

I kamp mod Putin og de russiske oligarker

Updated: May 15, 2023


Det begynder så fint og strålende. En ung mand – Bill Browder – kommer på et af de fineste universiteter i USA for at blive dygtig til investeringer. I modsætning til sin far, der er matematikprofessor, og sin farfar, der var formand for USA's kommunistiske parti, ser den unge mand ingen problemer i at prøve at tjene penge – mange penge – ved at blive investeringsekspert. Og det lykkes for ham. Endda i den store stil.Vi er i perioden efter Sovjetunionens fald i 1990’erne og begyndelsen af 00’erne, og han øjner muligheden for at komme ind på det nye russiske pengemarked. Hans forudsætninger er ikke fantastiske, men der er flere, der ser potentialet i ham, og sammen med nogle få investorer opbygger han en investeringsfond, Hermitage Capital Management, der bliver den største udenlandske kapitalfond i det nye Rusland i begyndelsen af 00’erne. Bill er god for mange millioner rubler og dollars, og det ser ud, som om der kun er en vej: opad.


Men så sker der noget. Bill Browder kommer på kant med nogle russiske oligarker, og det viser sig snart, at det skal man ikke. For oligarkerne har tråde og forbindelser langt ind i den russiske regering og det russiske retsvæsen, og nu bliver det farligt. Bill Browder bliver arresteret, da han på en af sine utallige rejser mellem London og Moskva ankommer til Sheremetyevo-lufthavnen, og det er kun med nød og næppe, at han efter et døgns tid som fange i lufthavnen kan vende tilbage til London.


Mens han sidder i London og prøver at styre sine investeringer i Rusland, går det fra slemt til meget værre i Rusland. Hele historien skal ikke fortælles her – læs den selv – men det kulminerer med, at myndigheder og oligarker stjæler 230 mio. dollars fra ham, og en af hans retskafne – og lidt naive – advokater bliver arresteret og tortureret. Mens Bill Browder på afstand gør alt, hvad han kan for at redde Sergei Magnitsky, som han hedder, ud af politiets kløer, bliver Sergei efter et år i fængslet lænket til en seng og banket til døde i fængslet af otte stormklædte politifolk.


Dermed tager historien en helt ny vending, for nu går Bill Browder i gang med at kæmpe for, at de folk, der stod bag mordet, skal holdes ansvarlige, og han får både den amerikanske kongres og Europa-Parlamentet til at reagere på mordet ved at vedtage ’Sergei Magnitsky-love’, der udløser sanktioner mod de ansvarlige. Bill Browder er gået fra at være en guldrandet investeringsekspert til at kæmpe for menneskerettigheder i Rusland og udstille Putins gennemkorrupte system. Derfor bliver han ”Putins fjende nr. 1”, som undertitlen på bogen lyder, og russerne forsøger at ramme ham ved at få udstedt en Red Notice, der er en international udleveringserklæring.


Som det fremgår af bogens forside, er en af de førende thriller-forfattere Lee Child begejstret for bogen lige som New York Times anmelder bl.a. skrev: “Hard to put down . . . Red Notice is part John Grisham-like thriller, part business and political memoir.” Megan Gove fra Blankpage rammer i mine øjne plet, når hun skriver: “What is perhaps most impacting about Red Notice is how, at times, certain passages take your breath away when you can’t believe what you are reading. There is that punch-in-your-gut feeling when you realize that Browder’s fortunes are about turn upside down when he is expelled from the country, he made his name in.”


Bill Browder udgav i 2022 ”Freezing Order” som en opfølger til Red Notice om hans fortsatte kamp for Sergei Magnitsky og mod Putins korrupte styre, men det lykkes slet ikke at få den samme intensitet og historiefortælling som i den første bog.

------------

Bill Browder: Red Notice – Hvordan jeg blev Putins fjende nr. 1 (2016)

Red Notice – How I became Putin’s No.1 enemy (2015)

Comments


bottom of page