top of page

Prisbelønnet bog om modstandsmanden, der frivilligt tog til Auschwitz – og flygtede derfra

Updated: May 18, 2023


Den britiske journalist og forfatter Jack Fairweather har med denne bog givet en levende og spændende beskrivelse af denne fantastiske historie; med Simon Sebag Montefiores ord: ”Totally gripping […] A fascinating, revelatory and surreal WWII story of almost incredible courage and unspeakable horror – how a Polish resistance fighter helped reveal the secret of the final solution from inside Auschwitz.”


Witold Pilecki er også med i Warszawa i august 1944, hvor polske modstandsfolk forsøger at befri byen. Men de bliver skånselsløst nedkæmpet af den tyske hær, mens de sovjetiske (russiske) styrker står på den anden side af floden uden at komme polakkerne til hjælp. Pilecki vender tilbage til Polen efter krigen som hemmelig repræsentant for den vestligt orienterede eksilregering, men bliver fanget, tortureret og henrettet ved et nakkeskud i 1948 efter en kort skueproces.


Jack Fairweathers bog blev modtaget med stor begejstring, da den udkom i 2019 og fik den fornemme Costa Book of the Year Award samme år. Det var ikke den første bog om helten Pilecki, for tidligere havde flere i Polen fortalt hans historie. Men Fairweather formåede at finde nye kilder og øjenvidner til begivenhederne som fx den treårige dreng, der ser Pilecki blive ført bort af Gestapo i 1940.

Historien om Pilecki er først kommet frem i lyset efter 1989, for det kommunistiske styre havde ikke brug for nogen ’helt’, der var blevet offer for sovjetkommunismens brutale undertrykkelse. Der er også historikere, der har stillet spørgsmål ved dele af Pileckis historie, som den bliver fortalt i dag. Historikeren Ewa Cuber-Strutyńska er ikke sikker på, at Pilecki meldte sig frivilligt for at komme til Auschwitz, ligesom hans rapport om udryddelserne næppe var den første, som biografierne om ham hævder. Læs hendes artikel her.


Selv om jeg har læst mange bøger om Auschwitz, giver denne nye bog en helt unik vinkel på lejren og nogle af de forhold, som prægede den, og jeg er helt enig med Simon Sebag Montefiore i, at den er ’totally gripping’.

------------

Den frivillige – den sande historie om modstandshelten som infiltrerede Auschwitz (2020)

Jack Fairweather: The Volunteer - the true story of the resistance hero who infiltrated Auschwitz (2019)

Comments


bottom of page