top of page
The Baillie Gifford Prize for Non-Fiction

 

De bedste nye non-fiction bøger finder man ved at følge med i de priser, der hvert år uddeles.

 

I USA giver The National Book Award og The Pulitzer Prizes priser i en række kategorier, bl.a. non-fiction. I Danmark findes der ingen omfattende national prisuddeling for nonfiction, og de fleste litterære priser gives til skønlitteratur (fiction). Der gives forskellige priser til non-fiction bøger indenfor særlige faglige områder som fx Årets Historiske Bog, der uddeles af historie-online.

I Storbritannien er man så heldig, at der siden 1999 har været én pris, der kun fokuserer på non-fiction: The Baillie Gifford Prize for Non-Fiction. Oprindelig hed den The Samuel Johnson Prize, men i 2016 fik den sit nuværende navn efter et skotsk investeringsfirma, der blev hovedsponsor, og vinderen får i dag ikke mindre end 50.000 britiske pund.

Prisuddelingen ledes af en bestyrelse, der hvert år udpeger nye medlemmer til den komité, der skal finde årets vindere. På den måde sikrer man, at der

hele tiden kommer nye synsvinkler ind i det ofte vanskelige valg med at finde en vinder. Hvert år vælger priskomitéen i løbet af efteråret en liste på tolv bøger i den såkaldte ’longlist’, der senere bliver indsnævret til et lille felt på seks bøger, der er med på en ’shortlist’, og i november uddeles så prisen til vinderen ved en fin højtidelighed.

Feltet af bøger, der kan komme i betragtning, er alle non-fiction bøger på engelsk, dvs. at bøger fra USA, Canada og mange andre engelsksprogede områder også har mulighed for at vinde. Det er nemt på The Baillie Gifford Prize hjemmeside at finde alle års lister og vindere, og de sidste fem års vindere viser bredden i de bøger, der vinder:

Vindere 2018-22:

2018: Serhii Plokhii: Chernobyl – History of a Tragedy

2019: Hallie Rubenhold: The Five – The Untold Lives of the Women Killed by Jack the Ripper

2020: Craig Brown: One Two Three Four – The Beatles in Time

2021: Patrick Radden Keefe: Empire of Pain – The Secret History of the Sackler Dynasty

2022: Katherine Rundell: Super-Infinite – The Transformations of John Donne

bottom of page