top of page

Bhutan – Tordendragens land

Updated: May 15, 2023
Når man kommer ind gennem den store port, fornemmer man straks, at det er et helt andet land. Efter Indiens myldrende liv er der mere stille, og folk er anderledes klædt. Der bliver stadig kørt i venstre side af vejen, og engelsk skal man stadig bruge, når man vil sig gøre sig forståelig, men ellers er det meste nyt og anderledes. Porten til Bhutan er porten til et helt nyt land.


Eller man kommer med fly, og efter at have fulgt Himalayakædens spidser og måske set Mount Everest, dykker flyet ned gennem skyerne og kommer tæt på de skovbeklædte bjergsider, inden det tager et stort herresving i en grøn dal. Kort efter lander man lettere rystet på den korte landingsbane og stiger ud til rismarker, Buddha-statuer, en helt ny byggestil og mennesker i en helt anden klædedragt.


Hvordan man end kommer til Bhutan, bliver man med det samme fascineret af det lille land oppe i Himalayas bjerge. Landet er på størrelse med Danmark, men der bor kun knap 800.000 mennesker. Buddhismen er overalt, og naturen er overvældende: Bjerge op til 7.500 meters højde og de er ikke besteget, for bjergene er hellige! Tropiske skove i syd ned mod det indiske lavland og alpine områder i de høje bjerge. Et meget varieret dyre- og fugleliv, som folk kommer langvejs fra for at opleve.


Indtil midten af 1900-tallet var landet helt lukket for omverdenen, og mange troede, at der bag de lukkede grænser og høje bjerge var et mystisk og vidunderligt land ’Shangri La’, som den amerikanske forfatter James Hilton så levende havde beskrevet i sin roman fra 1930’erne Tabte horisonter (Lost Horizon), der også blev en populær film. Bhutan er dog ikke et Shangri La. Det er et land med en særpræget natur, kultur og historie, som i dag søger at finde sin plads i en moderne verden uden at miste sin egenart.


Denne bog fortæller, hvorledes Bhutan er blevet til det land, det er i dag. Historien går langt tilbage, og ved at følge dens spor lærer man landet at kende. Det er ikke et paradisisk samfund som i romanen – eller så fremmedartet, at man ikke kan forstå det. Men det er en historie om en udvikling langt fra den, vi kender i Europa og den vestlige verden.


Bogen er skrevet for alle, der har lyst til at lære det lille land bedre at kende. Selv om der er mange nye navne og steder, er det ikke så svært. Følg med fra de ældste tider til i dag, og lær det folk at kende, som bor bag den store port.


Jeg har rejst meget i Bhutan og ledt flere rejsegrupper dertil. I 2022 skrev og udgav jeg denne bog på 128 sider om Bhutans historie, der i 2023 udkom på engelsk. Den kan købes på lulu.com i ’bookstore’, Amazon.com eller direkte fra mig ved at sende mig en mail.

----------

Ulrik Grubb: Bhutans historie i korte træk – Tordendragens land. (2022)

The Gate to Bhutan – A Brief History. (2023)

Comentarios


bottom of page