(IKKE OVERSAT)
’Perfect, just perfect’ har den succesrige forfatter Mary Roach udtalt om denne bog. Jeg er helt enig: Det er en fantastisk god bog.
Det er først og fremmest historien om videnskabsmanden David Starr Jordan (1851-1931), men den handler også om videnskab, og hvad videnskab er. Samtidig bliver vi vidner til forfatterens udvikling og erkendelse af, hvem hun selv er. Bogen er smukt skrevet og meget overkommelig på under 200 sider.
’Why Fish Don’t Exist’ blev i 2020 kåret som den bedste bog af The Washington Post, Chicago Tribune, Smithsonian, Audible og endelig NPR (National Public Radio), som Lulu Miller i øvrigt selv har arbejdet for som videnskabsjournalist.
Som ung blev Lulu Miller optaget af et af de helt store navne indenfor amerikansk naturvidenskab, David Starr Jordan, der uden tvivl er den person i verden, som har opdaget og navngivet flest fisk. Af de 12.000 – 13.000 navngivne fisk i Nordamerika er det ham, der har opdaget og navngivet omkring 2.500 af dem. Han udførte dette arbejde med en imponerende vedholdenhed. Det viste han ikke mindst i april 1906, hvor det store jordskælv i Californien smadrede hans tusindvis af glas med de første eksemplarer af de nyfundne fiskearter. Hvordan skulle man genskabe denne orden, når fisk, etiketter og sprit var spredt ud over hele gulvet i ’fiskearkivet’? Jordan fandt en genial løsning: Han tog nål og tråd frem, og syede etiketterne fast på fiskene, og langsomt kunne han genskabe den orden, som lige var gået tabt.
Jordan boede i Californien, fordi han var blevet udpeget af grundlæggerne af Stanford University, Leland og Jane Stanford, til at blive universitetets første rektor, som han var i mange år. Som bekendt er Stanford et af de førende universiteter i USA, men i dag er universitetet ikke så stolt over sin første rektor, og man har fjernet statuen af David Starr Jordan og omdøbt et af de store auditorier, der siden hans død har heddet Jordan Hall.
Hvorfor denne ændrede opfattelse af den imponerende herre? Jo, for det viser sig, at han sandsynligvis står bag et mord og et af de mest uhyggelige kapitler i videnskabelig praksis. Mordgåden skal ikke afsløres her, men den videnskabelige tragedie handler om eugenik, som Jordan blev en af de varmeste fortalere for. Eugenik (eller racehygiejne) bygger på forestillingen om, at man for at bevare et sundt folk skal forhindre, uønsket arvemateriale gives videre, og derfor steriliserer man personer med afvigende karaktertræk. Tanken dukkede op i sidste halvdel af 1800-tallet, og blev også praktiseret i Danmark i en lang årrække. Endnu værre gik det i Hitlers Tredje Rige, hvor det systematiske drab på ti tusinde ’afvigere’ blev forløber for Holocaust.
Lulu Miller undersøger den amerikanske praksis på dette område, og taler endda med et af ofrene for denne umenneskelige behandling. Jordan var med sin store prestige med til at fremme steriliseringerne i USA, og forfatterens tidlige beundring for Jordan bliver afløst af en nøgtern erkendelse af hans meget tvivlsomme ’videnskab’. Tilmed bliver Jordans spidskompetence, klassificeringen af fiskearter – og hendes eget følelsesliv – helt omkalfatret.
Bogen er forsynet med nogle smukke graveringer af Kate Samworth, der fint understøtter og illustrerer Lulu Millers fascinerende fortælling.
-----------
Lulu Miller: Why Fish Don’t Exist. A Story of Loss, Love and The Hidden Order of Life (2021)
Comments