(IKKE OVERSAT)
Læs denne bog! Den handler om den unge Rudolph Vrba, der kommer til Auschwitz og lover sig selv at flygte for at fortælle verden om de uhyrlige ting, der foregår i denne udryddelseslejr.
Og læs den, fordi den er rigtig godt fortalt. Vi får hele historien om Rudi, men også en masse andet: forholdene i lejren, den nervepirrende flugt og hvad der skete senere: Hvordan hans budskab om massemordet blev modtaget, og hvad der skete senere i hans liv.
Bogens forfatter er den anerkendte engelske journalist og skribent Jonathan Freedland (f. 1967), der har forsket i historien, talt med mange vidner og som skriver i et let og direkte sprog. Bogen har allerede modtaget mange rosende ord ’thrilling’, gripping’, ’heart-wrenching’ og ’magnificient’, og var en af de seks bedste bøger (shortlisted) til The Baillie Gifford Prize for Non-Fiction i 2022.
Historien starter i Slovakiet, hvor Rudolph Vrba, født 1924, vokser op sammen med sin mor. Den fascistiske slovakiske regering begynder under Anden Verdenskrig af egen drift – men inspireret af nazisterne – at udelukke jøderne fra samfundet og fra 1942 at sende dem til udryddelseslejrene i det tysk besatte Polen. Rudi prøver at flygte til England via Ungarn, men bliver fanget og sendt til Polen. Undervejs forsøger han flere gange at flygte, men ender i foråret 1942 i Auschwitz.
Brutaliteten, sulten, fornedrelsen og myrderierne er overalt i lejren, men Rudi overlever, og på et tidspunkt er han så heldig at få arbejde i det, der i lejren bliver kaldt ’Kanada’. Kanada er et lager, hvor man sorterer og videresender alle de ejendele, som jøderne måtte aflevere, før de blev sendt til gaskamrene. Her ser han kæmpemæssige dynger af tøj, husgeråd, legetøj, sko, briller og barnevogne. Nu går det virkelig op for Rudi, hvad Auschwitz er: En dødsfabrik, hvor intetanende jødiske familier, unge, gamle, børn, bliver sendt direkte i gaskamrene bortset fra de få, der kan overleve noget tid som slavearbejdere i lejren. Og så beslutter Rudi, at det skal være hans opgave at flygte endnu en gang og fortælle verden, hvad der sker her. For sagen er, at nazisterne gør alt for at holde udryddelsesprocessen hemmelig, så ingen ved, hvad der sker i lejren, og hvad de nyankomne kan forvente sig. Men Rudi fører nøje regnskab med Auschwitz-systemet: Hvorfra og hvor mange der kommer til Auschwitz for at blive gasset. Det vil han fortælle verden.
Sammen med en anden slovak Fred Wetzler flygter han fra lejren, og de har forberedt sig godt. Rudi har fx talt med den russiske krigsfange Dmitri Volkov, der giver de to unge nogle livsvigtige råd: Når I endelig kommer udenfor, så bevæg jer kun om natten, stol ikke på nogen og hold jer langt fra byer og beboelse. Trods de gode råd er det flere gange ved at gå galt, men helt afkræftede når de endelig tilbage til Slovakiet og får kontakt til modstandsbevægelsen.
De får udarbejdet den berømte ’Vrba-Wetzler report’, der i klar tale fortæller om Auschwitz og om de 1.765.000 jøder, der fra april 1942 til april 1944 er blevet sendt til gaskamrene. Rapporten er fuldstændig troværdig og bliver ad forskellige kanaler sendt til Schweitz, Vatikanet, Storbritannien, USA og ikke mindst Ungarn.
Ungarn var i den særlige situation, at jødetransporterne først var begyndt i 1944, og Rudi vidste, at man i Auschwitz forberedte sig på at modtage de over 800.000 ungarske jøder. Derfor ville han gøre alt for at forhindre, at disse transporter kunne komme afsted. Af mange grunde lykkes det ikke at forhindre katastrofen for Ungarns jøder, men endelig i løbet af 1944 bliver de sidste jødetransporter standset, så omkring 200.000 jøder fra Budapest overlever Holocaust. Takket være Rudi og Fred.
I de allieredes hovedstæder får man også rapporten, men hverken USA eller Storbritannien gør noget aktivt for at forhindre, at myrderierne forsætter. En af grundene var, at det var vanskeligt at tro noget så forfærdeligt virkelig fandt sted. Som den jødiske franske filosof Raymond Aron selv erkender: ’I knew, but I didn’t believe it. And because I didn’t believe it, I didn’t know.’
Inden sin død i 2006 delte Rudolph Vrba sin viden i flere dokumentarudsendelser og retssager mod krigsforbrydere, og han har selv fortalt sin historie i ’Flugten fra Auschwitz’ (I Escaped), der kom på dansk i 2016.
Jonathan Freedland: The Escape Artist – The Man Who Broke Out of Auschwitz to Warn the World. 2022.
Comments