(IKKE OVERSAT)
I sommeren 2014 blev Det Islamiske Kalifat udråbt i Mellemøsten, og kalifatet – eller Islamisk Stat – omfattede et stort område i det nordlige Irak og sydlige Syrien omtrent på størrelse med Storbritannien. Kalifatet med kaliffen i spidsen hævdede at være leder for verdens 1,8 milliarder muslimer. Han styrede det erobrede område med jernhånd efter rigide sharialove og førte krig mod den omgivende verden bl.a. med blodige terroristangreb. Særlig udsat var resten af Irak og særlig hovedstaden Baghdad.
Men det lykkedes det nye styre i Baghdad at bekæmpe terroren, og det er det, som den amerikanske journalist fra Wall Street Journal og senere New York Times Margaret Coker fortæller om i denne bog. Der blev oprettet en anti-terror-enhed, som i daglig tale blev kaldt The Falcons (falkene) under ledelse af Abu Ali al-Basri, og det lykkedes bl.a. at infiltrere Islamisk Stat og på den måde afværge mange terrorangreb i Irak.
Helt centralt i Magaret Cokers spændende fortælling står to brødre fra Baghdad, hvor den ene infiltrerer Islamisk Stat, men den anden bror bliver ham, der fra ’falkenes’ hovedkvarter styrer operationen med broren i Islamisk Stat. Hvordan det lykkes at forhindre de mange angreb skal ikke afsløres her, men virkningen var tydelig i byer som Baghdad. Hvor det før havde været usikkert at bevæge sig ud på gaden eller på markedet af frygt for pludselig at blive sprængt i stumper og stykker af et selvmordsangreb, begyndte gadelivet igen at antage normale former med fortovscaféer, legepladser til børnene og åbne butikker. Margaret Coker havde selv igennem flere år været udstationeret i Baghdad som leder af avisens Baghdad-kontor, og hun oplevede på sin egen krop betydningen af den vellykkede kamp mod terrorismen. Det lykkedes hende at få lederen af ’The Falcons’ til at fortælle hele historien, og det er der blevet en meget spændende historie ud af.
Der var dog også nogle, der kæmpede for Islamisk Stat, og en anden central person i ’The Spymaster of Baghdad’ er en ung veluddannet kvinde og kemiker, der slutter sig til terrorbevægelsen og sætter den i stand til at producere og armere de sprængemner, som unge forkæmpere for Islamisk Stat bringer ind til de store irakiske byer. Hvorfor sluttede hun sig til Islamisk Stat, hvordan kunne hun gøre det? Det er vanskeligt at forstå for os i Vesten, men læseren får et indblik i de motiver og forhold, som fik unge mennesker til at kæmpe så ihærdigt for eller imod Islamisk Stat.
Det er først og fremmest bogens fortjeneste, at den ikke ser konflikterne i Irak ud fra et vestligt perspektiv, men lader folk på stedet komme til orde, og man sidder tilbage med stor beundring for den indsats, som de to brødre og anti-terror-enheden yder. Islamisk Stat blev bekæmpet af mange andre og i 2017 var det slut, og i dag overlever organisationen i skyggerne ligesom andre terroristgrupper.
Bogen fik blandede anmeldelser. På den kritiske side fremhævede anmelderne dels, at forfatteren ikke havde godt greb om den politiske situation i Irak med modstridende fraktioner, og dels at forfatteren har en tendens til at psykologisere fortællingen, så den mere ligner en thriller end en historisk funderet fortælling.
Modsat fandt andre, at bogen var uhyre velskrevet og vigtig, fordi den gav en indsigt i nogle forhold, som ellers var helt ukendte for vestlige læsere, og Vin Arthey skrev i The Scotsman 18. februar, 2021: ”This “untold story” is a unique masterpiece in the genres of espionage writing and spy biography. When I finished reading, I turned back to the front of the book, and to Margaret Coker’s first dedication: “To the Iraqis who work tenaciously and bravely to improve their homeland. May your sacrifices not be in vain. Amen to that.”
PS. Der er et fint interview med forfatteren på bookbrowse.
----------
Margaret Coker: The Spymaster of Baghdad. (2021)
Comments